Actueel
4 Soorten zonnepanelen uitgelegd
Wanneer u overweegt te investeren in zonnepanelen, zijn er heleboel vragen die bij u op kunnen komen. Welke panelen passen het best bij u en uw bedrijf? Welke soorten zijn er op de markt? Om u op weg te helpen lichten wij vandaag de vier meest voorkomende zonnepanelen toe.
Zo werken zonnepanelen
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe zonnepanelen werken. In 1839 werd ontdekt dat er elektriciteit opgewekt kan worden vanuit zonlicht, het fotovoltaïsch effect. Toch zijn we pas een jaar of 10 echt bezig met zonnepanelen. Dit zal de komende jaren alleen maar meer worden.
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze zijn (bijna altijd) gemaakt van silicum, een natuurlijk materiaal wat te vinden is in zand. Silicum heeft als eigenschap dat het stroom geleidt wanneer er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cellen en de negatieve lading eronder: gelijkstroom. Vervolgens zet een omvormer deze stroom om in wisselstroom – de stroom die uit het stopcontact komt. Deze stroom kan naar het netbeheer en is klaar voor gebruik.
Eerder schreven wij deze blog waarin we meer vertellen over zonnepanelen.
Monokristallijn en polykristallijn panelen
Mono- en poly zonnepanelen komen in principe het meeste voor. Het verschil in deze twee panelen zit hem in de zogenaamde kristallijn. Bij polykristallijn zonnecellen wordt silicum gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden, om deze vervolgens weer af te koelen. Bij dit proces ontstaan kristallen die eigenlijk kriskras door elkaar liggen. Bij monokristallijn zonnecellen vindt deze afkoeling op een gecontroleerde manier plaats, waardoor alle kristallen dezelfde richting hebben. Dit verschil kunt u duidelijk aan de buitenkant zien.
Het rendement tussen deze twee panelen verschilt minimaal. Zeker in het Nederlandse klimaat is het verschil zo klein, dat het bijna niks uitmaakt. Daarom gebruiken wij polykristallijnen panelen op grotere oppervlaktes, want ondanks het minimale verschil in rendement zijn deze panelen toch goedkoper in aanschaf.
Amorf panelen
Amorf zonnepanelen bevatten geen kristallen, waardoor deze panelen zeer buigzaam zijn. Ze worden ook wel dunne-film panelen genoemd. De amorf panelen geven het minste rendement van deze vier, maar zijn daarom ook het laagst geprijsd. Ze zijn een stuk minder geschikt voor grote daken dan de mono- of poly zonnepanelen. Deze panelen worden voornamelijk gebruikt voor kleinere oppervlaktes, zoals bovenop zeilboten of bussen.
Glas-glas panelen
Als laatste zijn er nog glas-glas panelen. Deze variant zijn redelijk nieuw in de markt en hebben als unieke eigenschap dat ze het langst meegaan van allemaal. Dat komt doordat de panelen uit twee lagen glas bestaan en hiermee de zonnecellen beter zijn ‘verpakt’. Zo worden de panelen sterker en stabieler, en krijgen ze een langere levensduur.
Hoe de andere varianten na zoveel jaar een groot percentage van de capaciteit kwijt zijn, is bij glas-glas panelen het verlies veel minder groot. Door de lange levensduur ligt de aanschafprijs hoger dan bij de andere soorten, maar wordt dat gecompenseerd met meer omzet op de lange termijn.
Bent u geïnteresseerd in een zonnepark of zonnedak? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken.